23948sdkhjf

Utan tillsatser riskerar folk dö

Många livsmedelstillsatser är nödvändiga för att förhindra spridning av livsfarliga bakterier, skriver professor Marie-Louise Danielsson-Tham i en debattartikel i DN. Hon ger också en känga till tillsatskritikerna.

Att raljera med alla E-nummer som finns på innehållsdeklarationen är lätt. Det kräver endast god verbal förmåga. Att värdera informationen och dra korrekta slutsatser kräver många års specialutbildning, skriver Marie-Louise Danielsson-Tham i debattartikeln i Dagens Nyheter.Natriumnitrit är en kritiserad tillsats som fortfarande finns kvar i köttprodukter.Både de svenska och europeiska livsmedelsmyndigheterna har dock vägrat att plocka bort natriumnitrit från den tillåtna listan. Anledningen är enkel - ett antal människor skulle i så fall avlida i botulism.Danielsson-Tham varnar även för mineralsalt som alternativ till koksalt vid exempelvis gravning av lax. Koksaltet binder vatten som mikroorganismer behöver för att föröka sig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062