23948sdkhjf

Hallå… Lasse Schönemyr på Gourmet Sweden

Du har nyligen öppnat ett företag med delikatesser och i en pressrelease skriver ni att ni tröttnat på importerad olivolja och balsamvinäger. Men ni kan väl inte tillverka olivolja i Sverige, eller kan ni det?

– Vi är restauratörer från början och vi är såklart glada över allt gott som kommit till Sverige. Men när vi var ute och tittade på hyllorna i dagligvaruhandeln så var det nästan bara importerade produkter. Det var i stort sett tomt på svenska produkter om man nu bortser från Kungsörnen och sådant. Vi vill använda svenska råvaror för att göra det som man gör med importerade varor.Vilka råvaror använder ni, har ni någon favorit?– Ja, den svenska rapsoljan från Skåne är fantastisk med sin nötiga smak. Den slår olivoljan på flera plan, exempelvis går den att hetta upp till högre temperaturer utan att förlora i prestanda när det gäller näringen. Olivoljan blir bitter om man hettar upp den för mycket. På krogen får man ofta olivolja på salladen eller på bordet så att man kan doppa bröd i den men man kan lika gärna använda rapsolja. Den smakar utmärkt på en sallad med ruccola i, det smakar ljuvligt.Finns det andra bra svenska råvaror?– Allt kan man inte ta från Sverige men vi ger det en svensk touch. Druvmust importerar vi från Italen och sedan smaksätter vi den med åkerbär, björnbär, lingon och hjortron. Vi bakar också bröd av ett speciellt dinkelmjöl som vi smaksätter med pepparrot, palsternacka och fänkål.Vem tillverkar maten?– Det gör vi hemma och sedan har vi tillgång till ett restaurangkök där vi testar hur det går att laga enligt storköksprincipen. I slutänden blir det mindre producenter som tar vid men det är vi som äger recepten.Var säljs produkterna?– Vi har fått ett riktigt varmt mottagande hos Ica här i Göteborg och sedan har vi besökt butiker i hela Sverige. Vibutiken på Lidingö är också positivt inställd. Delikatessbutiken på Arlanda säljer också våra produkter. Vi är så nya så vi har inte hunnit så långt ännu.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063