23948sdkhjf

Rätt om bakterier i sallad

I går berättade Fri Köpenskap om en undersökning av  färdigskuren sallad som gjorts av länsstyrelsen i Uppsala. Bengt Petersén, kvalitetschef på på Saba Fresh Cuts, en av leverantörerna av sådan sallad, menar att artikeln innehåller felaktigheter.

Så här skriver han bland annat: I artikeln står att man bland annat hittat coli, campylobakter och listeria. Det man egentligen sagt är att man undersökt förekomsten av bland annat coli, campylobacter och listeria. Det är en viss skillnad !! Ingen av de uppräknade bakterierna hittades i undersökningen. Enligt EG förordning har termen otjänligt/tjänligt en ny betydelse och bör inte användas i offenlig kontroll. Dessa används inte heller i undersökningen. Rätt term skall vara otillfredställande, godtagbart med anmärkning eller tillfredsställande. De prov som bedömts med avvikelser var uteslutande beroende på halten av Bacillus cereus. Det är en sporbildande jordbakterie som finns naturligt i vegetabilier. Är det höga halter kan det dock i vissa betingelser bli en hälsorisk då den bildar toxin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062