Hallå…Leif Svensson, pumpaodlare i Skåne
– Vi har redan sålt iväg alla våra pumpor, men det har varit ett dåligt år så vi har inte sålt lika mycket som vi brukar. Det handlar om cirka 10 ton som vi har sålt till Sydgrönt och sedan säljer de vidare till Ica, och vissa andra kedjor. Skörden blev inte så bra, för vi hade stora problem med vädret. Först såg det bra ut, men sedan kom det en kraftig torkperiod och så fick vi storm i augusti och det var inte bra för pumporna.När börjar säsongen?– Den började redan i september för då säljer vi prydnadspumpor och de går främst till blomsteraffärer. De gör vackra grupper där de kombinerar pumpor med blommor.Hur är det med intresset för pumpor, har det ökat?– Nej, det har nog snarare stagnerat. När det var nytt skulle alla ha pumpor och folk tyckte att det var kul, men så är det inte längre och jag vet inte varför.När började du odla pumpor?– Det var väl för sådär 10-12 år sedan men jag var inte med bland de allra första som hämtade hem idén från USA. Jag köpte mina fröer från den lokala fröhandlaren.Är det mycket arbete med att odla pumpor?– Ja, det kan man säga att det är och framför allt är det ett väldigt tungt jobb. Pumporna väger mellan 10 och 15 kilo styck så det blir mycket att lyfta. Men det finns många olika sorters pumpor och de varierar i vikt. Den största sortens pumpor väger mellan 200 och 300 kilo styck. Den största pumpa jag har odlat fram har legat på 25 kilo.Många gröper ur sina pumpor och sätter ljus i dem, vet du om folk äter köttet?– De flesta gröper nog bara ur pumpan, men jag tror att man äter köttet i högre grad för det börjar dyka upp många bra recept i tidningarna. Det är synd att kasta köttet för man kan göra både paj och soppa och sedan kan man ta fröna och rosta dem som snacks. Det blir riktigt gott, min dotter brukar göra det. Köttet är ganska neutralt i smaken så det behöver kryddning för att smaka något.Camilla Myrsten