Hallå…Louise Lövgren, PR-ansvarig på NK
– Det är en kalender som är tänkt att leva i flera år. Den ska alltså gå att återanvända och vi tänker i säsonger i den. Man kan läsa om säsongens speciella råvaror år efter år och sedan kan man också skriva in sina egna recept så att man har dem samlade.Varför satsar ni på säsongstänkandet?– NK Saluhall satsar på lokalt producerade råvaror för det är deras egen nisch. I Sverige håller vi på att tappa vår kunskap om säsongernas råvaror och det hänger ihop med att nästan allt går att hitta hela året runt. I boken kan man lära sig om när vad är bäst att använda. Vi behöver helt enkelt återvinna den kunskapen. Det finns ett väldigt stort intresse för det här och på NK Saluhall talar man om var råvarorna kommer ifrån och man går i vissa fall ända ned på gårdsnivån. Ett exempel på det är kött från olika gårdar och äpplen från Blekinge. Folk vill veta vad de stoppar i sig och på NK Saluhall vill man dela med sig av den kunskapen.Vilka säsongsråvaror är bäst nu?– Då ska vi slå upp det i boken… här står det att det är älg, rådjur, hjort, ren och fasan.Det låter exklusivt, finns det inget billigare?– Jo, då har vi trattkantareller, svartrot, rödbeta, pumpa, mangold och päron. Vi får inte glömma skaldjuren för de är väldigt fina under hela hösten. I boken finns recept också som exempelvis älggryta och krämig savoykål. Det roliga är att man kan skriva in sina egna recept för säsongen och om man vill kan man göra det och sedan ge bort boken till en vän.Vem har skrivit boken?– Det är en reklambyrå som heter Food for friends som har producerat boken. De är duktiga på sådant för de är specialiserade på mat och dryck. Illustrationerna har gjorts av Jenny Mörtsell.Hur stor blir upplagan?– Den ligger på 2 000 exemplar och boken är inbunden i väv och det är en väldigt vacker bok. Priset kommer att ligga på 349 kronor. Camilla Myrsten