Hallå…Susanne Ekstedt, projektledare på Chark-SM
– Det är att höja nivån i charkbranschen och att stimulera företagen. Främst vill vi få företagen att ta fram nya produkter av god kvalitet. Det är i första hand en slags kvalitetstävling där produkterna blir bedömda. Hur bedöms de?– Det är en domarjury med flera personer som tittar på produkterna och sedan får de ett utlåtande. Juryn jobbar i två dagar och då går man igenom samtliga produkter. Man tittar på det yttre, man kollar snittytan, känner på konsistensen och smakar. Sedan diskuterar man produkten tillsammans. De produkter som är helt perfekta får en guldmedalj och de som är lite sämre får silver eller brons. Då blir det många guldmedaljer?– Om produkterna håller bra kvalitet kan det röra sig om flera hundra medaljer. En guldmedalj kan man se som en kvalitetsstämpel på produkten. Det som är bra är att alla producenter får respons på sin produkt och då kan de utveckla den vidare.Ni satsar extra mycket på den innovativa klassen, vad innebär det?– Vi vill stimulera företagen till innovationer och det ska vara ur konsumentens perspektiv. Juryn bedömer innovationsgrad och nytänkande. Personligen tycker jag att det är kul att vi har fått in så mycket nya produkter i år och vi har en riktigt spännande vinnare men jag kan inte avslöja vem.Camilla Myrsten