23948sdkhjf

Hallå… Johan Axenbjer, vd för North Trade i Brasilien

Du sitter mitt i hetluften i Sao Paolo, som representant för köttimportören North Trade. Ett förbud mot svensk import av brasilianskt nötkött har kommit från EU. Hur känns det?

– Fortfarande känns det väldigt otydligt, vi svävar i ovisshet om vad nästa steg blir. Importstoppet är ett resultat av att parterna, EU och de brasilianska myndigheterna, inte kom överens i förra veckan och därmed finns ingen lista av exportgodkända gårdar tillgänglig. Om stoppet inte blir av tillfällig karaktär kommer vi nog att känna oss allt mer maktlösa. De stora förlorarna är konsumenterna som får betala kraftigt ökade nötköttspriser.Vad gör ni nu när importen stoppas, finns det alternativt kött?– Vi fortsätter köpa naturkött (nötkött) i Uruguay och Argentina till de kraftigt stigande priser som blivit följden av Brasiliens avstängning. Vi tror att vi kan ersätta mycket varor från våra producenter i dessa länder. Frågan är vad detalj- och storhushållsmarknaderna kan betala för köttet? Självklart jobbar vi nu också för högtryck för att öka våra inköp av alternativa köttvaror, exempelvis naturkött (lamm) från Nya Zeeland. Vi ska dock komma ihåg att Brasilien svarar för över 60 procent av EU:s totala import av nötkött, den volymen går inte att ersätta fullt ut. De irländska bönderna kan nu i lugn och ro höja sina priser.Vad säger de brasilianska producenterna?– Producenterna tillsammans med myndigheterna har lagt ner ett stort jobb för att tillgodose alla tidigare och nya krav från EU. Man känner nu att det är ett politiskt spel, pådrivet av EU:s särintressen. Man ställer sig frågande till att EU också anför livsmedelssäkerhet som argument, när det inte funnits några sådana indikationer i de olika ländernas kontroller. Man vet att trots att varje kilo brasilianskt kött som importeras till EU i snitt bestraffas med avgifter och tullar på 40 kronor per kilo och att EU samtidigt betalar ut stora stöd till sitt jordbruk så är man konkurrenskraftiga när varorna når kund. Jobbet med att certifiera gårdar och bygga ut spårbarhetssystemen fortsätter och någonstans finns en insikt om att det i längden kan vara svårt för politikerna att motivera för medborgarna att man kan stänga ute 16 000 ton högkvalitativt kött i månaden. När tror du att stoppet släpper?– Om förnuftet får råda så har den här politiska/tekniska konflikten löst sig inom kort. Det finns stora ekonomiska incitament på båda sidor så viljan att hitta en lösning borde finnas. När det gäller politik är osvuret bäst, prestige och bindningar i inofficiella löften kan göra att konflikten drar ut på tiden. Vi förbereder oss i alla fall på att leva utan det brasilianska köttet några månader framöver. Jag hoppas att motkrafterna mobiliseras kraftfullt.Hur påverkas din verksamhet?– Förutom att besöka och välja ut fler gårdar och leverantörer i Uruguay och Argentina kommer vi jobba mer med produktutveckling av förädlade produkter i Brasilien, vilket fortfarande är tillåtet. Att finnas på plats här i Sydamerika känns viktigare än någonsin.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063