23948sdkhjf

Hallå…Mats Lennersten, kvalitets- och miljöchef på Göteborgskex

Nu kommer nya rön om riskerna med transfetter, som bland annat finns i bakverk. Kan man baka spröda kex utan transfetter?

– Absolut, vi använder inga som helst transfetter här i dag. Vi har börjat använda andra fetter och det har inte alls påverkat sprödheten utan produkten är som tidigare.Vad har ni för fett istället?– Huvuddelen av de fetter vi använder är helt ohärdat fett från olika växter och då talar jag främst om raps och palm. Det har varit en utveckling här och sedan 2001 har större delen av produktionen varit fri från transfetter och då har vi använt delvis härdat vegetabiliskt fett. Under en period när vi tog bort transfettet arbetade vi med ett fett som var härdat till 95 procent och fullhärdat till 5 procent. Fettet är alltså mättat och transfettet är en mellanprodukt i den processen. Sedan sommaren 2006 har vi arbetat med ett helt ohärdat bakfett.Varför använder man transfetter över huvudtaget?– Vi kan inte använda en olja som inte är processad när vi framställer våra produkter. Då härsknar de och blir feta på ytan. Det som är bra med transfettet är att det är omättat men upplevs som mättat. Men vi har hittat ett annat alternativ.Är transfetter billiga fetter?– Nej, de är inte billigare och det är inte prisfrågan som gör att transfetter används.Har ni fler planer på förändring av de fetter ni använder?– Vi har en ständig strävan att göra våra produkter mer hälsosamma och vi kommer fortsätta att arbeta med det.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.074