23948sdkhjf

Hallå…Sten Janér koordinator för Regional Matkultur Småland

Ni får två miljoner kronor av Jordbruksverket. Varför får ni det?

– Det får vi för att vi ska få företagen i vårt nätverk av mindre lokala företag att växa. Vi arbetar med alla från potatisodlare till krogar. Min uppgift är att göra företagen mer kända och att öka deras lönsamhet genom att få dem att göra fler affärer. Jag ska också föra ut vår idé till andra landskap. I dag finns vi i Skåne, där det hela började, Halland, Blekinge, Småland, Öland, Östergötland och Gotland.Vad har ni för medlemsföretag?– Det är lite mindre lokala företag. Ett exempel är Bakelit Bageri i Aneby och ett annat är Falla Spelt och bagarbod. Sedan är det mindre fiskrökerier som Bolmen fisk. De röker också kött och är väldigt duktiga på vilt. Ett annat exempel är fruktodlarna kring Vätterbygden som säljer frukt och tillverkar Cider och annat man kan göra av äpplen.Finns inte Frödinge med?– Nej, de får inte vara med för de använder mjölkpulver när de tillverkar sina ostkakor. Det är viktigt att det är företag som jobbar med hantverk och de är för storskaliga.Ni arrangerar matrundor i länet hur går en sådan till?– Vi låter deltagaren åka med i en buss runt till olika producenter för att se när de tillverkar produkter. Vi bjuder också på smakprover i bussen och besöker någon restaurang för en måltid. Vi fixar också så att resenärerna får möjlighet att handla i gårdsbutiker. Det handlar om att föra in deltagarna bakom kulissen.Vilken är den största kulinariska produkten i Småland?– Det som alla pratar om är isterband och ostkaka men man ska inte glömma det speciella rågbrödet som har bakats sedan urminnes tider. Men sedan har vi ju det gamla kända uttrycket ”allt smör i Småland” och det står ju för mejerivaror som ost och smör. Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.058