23948sdkhjf

Hummus snart hett på julbordet

Han tror att hummus blir hett på svenska julbord och han äter det själv till både skinka och köttbullar. Heta smaker från me­delhavsländer är hans specialitet och han har fått både Ica, Coop och övriga kedjor att nappa på affärsidén.

Kersh Mohsen kom till Sverige från Palestina 1982. Efter flera restaurangjobb hamnade han som kock på restaurang Bonden på Söder i Stockholm. På buffetbordet ställde han en skål hemlagad kikärtsröra, som gästerna kastade sig över med stor aptit. Då föddes idén till det egna företaget Maxos, som också är hans eget smeknamn.Kersh Mohsen gillar svenskar för att de har så lätt att ta till sig nya mattraditioner och de är inte konservativa. Annat är det i länderna kring Medelhavet och särskilt i Palestina, där han har vuxit upp.– Där finns det en väldigt gammal matkultur och alla rätter är heliga i mitt hemland och man ändrar inte sin religion från dag till dag. Det skulle vara omöjligt att få min gamla mamma att äta sill, säger han och skrattar.I barndomshemmet blev det basmatiris med nötter och kryddor eller spenatsoppa med mycket vitlök, kokad på hönsbuljong.Är det tufft att vara entreprenör i Sverige?– Nej, men man måste vara envis och våga tro på sin idé. Man kan aldrig uppfinna hjulet två gånger. Det är viktigt att titta på verksamheter i andra länder och jag hittade min inspiration i Israel, USA och England där man börjat sälja hummus före oss. Man måste också vara bestämd och lyssna på andras åsikter innan man fattar beslut annars är det lätt att lura sig själv. Hur fick du de stora kedjorna att nappa på din hummus?– Jag hade rätt timing och kom in när kedjorna började titta efter hälsosam mat med rätt gi–värde. Jag hittade också en lucka i deras sortiment som var magert när det gäller medelhavsmat. Normalt tar en sådan här process tre år men för mig har det gått på några månader.Hur gör du för att inte tappa sugen?– Det gäller att hålla takten och att inte tröttna. Det kommer stunder när det är tufft och då får man inte ge upp. Jag försöker att inte ta motgångar för personligt för då blir det för tungt.Camilla MyrstenMÖTETKersh MohsenAktuell: utsedd till årets nyföretagare av AlmiFödd: 1958 i PalestinaBakgrund: utbildad kock och har drivit olika restauranger i Stockholmsområdet, säljer produkter från Medelhavet till svenska kedjor via företaget MaxosBor: villa i Stureby i södra StockholmFamilj: fru och fem barn, varav tre från ett tidigare äktenskapFritid: familjen går först och samvaro med barnen är viktigast Favoritmat: medelhavsmat och gärna då fiskVill äta middag med: George Soros, legendarisk finasman

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062