23948sdkhjf

Akut brist på ansjovis till jul

I år kan inte tillverkarna leverera tillräckligt med ansjovis för att täcka efterfrågan till jul.

Skälet till bristen är förra höstens stormar, då skarpsillen, som ansjovisen

tillverkas av, inte kunde fångas i tillräcklig mängd. I Skagerrak

landade man 1 000 ton skarpsill förra året, mot 3 700 ton 2005, under

fisket som pågår från oktober till nyår.


– Nu har vi kunnat börja bereda ansjovis av årets första fångst och

fortsätter allt eftersom. Men ansjovis kommer ändå att bli en bristvara

i butikerna i jul. Vill man försäkra sig om ansjovis, ska man passa på

när man hittar det i affären. Annars riskerar man att bli utan, helt

enkelt, säger Matz Bengtson, vd för Fram Food, till Göteborgs-Posten.


Abba Seafoodlanserar ett alternativ,

ansjovispaste på tub, med fiskkött. Råvaran kommer från det kött som

blir över vid filéandet och som i vanliga fall används för att bland

annat smaksätta leverpastej.


Fiskeriverket har ingen information som tyder på att skarpsillsbestånden i de svenska vattnen är hotade eller har minskat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062