Hallå ... Daniel Andersson, köpman på Kvantum i Luleå
– Det är nu det ska hända och allt ska upp på hyllorna i butiken. Det som inte kommer ut nu kommer inte ut över huvudtaget. Vi började faktiskt duka upp julen redan förra veckan.Är det stressigt?– Nej, inte värre än vanligt, tycker jag. Tar du in extra personal till jul?– Ja, vi har 25 procent större personal den här månaden jämfört med vanliga månader.Vad vill kunderna ha i år?– Det är de vanliga klassikerna julskinka, köttbullar, sill och prinskorv som går bäst. Men störst är nog julskinka och julmust, det säljer vi mest av.Hur ska årets skinka vara?– Den ska vara färdigkokt och sedan griljerar man den hemma. Det är också viktigt att det är svenskt kött. Vi kan också se en tendens mot högre kvalitet när det gäller skinka och Hälsingestintans skinka går väldigt bra.Kan du se någon jultrend?– Ja en observation är att den norska fetsillen har minskat kraftigt och då menar jag den som man vattnar ur och rensar själv. Folk köper Abbas snabbinläggningssill istället. Vi sålde 65 tunnor norsk fetsill till julen 1991 och i dag säljer vi bara 4 tunnor, så där har det hänt mycket. Annars är traditionerna kring jul starka och Alladin och Paradis säljer förstås stort. Men jag kan se en liten tendens mot att folk väljer lite dyrare choklad som Anton Berg.Camilla Myrsten