23948sdkhjf

Industrin gör vad den kan

Agneta Dreber, vd i Livsmedelsföretagen LI, försäkrar att industrin gör vad den kan för att märka korrekt sedan allergiförbund i går anklagat livsmedelsföretagen för att fuska med reglerna mot matallergi.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i går gick Astma- och allergiförbundets ordförande Ingalill Bjöörn samt Celiakiförbundets ordförande Bengt-Åke Olsson till hårt angrepp mot svensk livsmedelsindustri som anklagas för fusk med reglerna mot matallergi. Lagstiftning krävs för att tvinga livsmedelsbranschen att ta riskerna

för livsmedelsallergi på allvar, skriver de båda allergiförbundens

ordföranden som anser att slarvet med säkerhetsmärkningen av livsmedel

ökar.Agneta Dreber, vd i Livsmedelsföretagen LI, försäkrar för Fri Köpenskap att industrin gör vad den kan för att märka korrekt.– För två år sedan var vi tillsammans med allergiförbunden, Livsmedelsverket och Svensk Dagligvaruhandel med och tog fram nationella riktlinjer som vi skickade ut till våra medlemsföretag två gånger, säger Agneta Dreber.– Men det tar tid för företagen att ställa om. Bara märkningen kan ta två år att ändra på och att lägga om produktion kan ta ännu längre tid, säger Agneta Dreber. Vi arbetar med frågorna och följer noga vad som händer, och jag vet att företagen tar det här på största allvar.Agneta Dreber tycker att allergiordförandena är ute för tidigtmedi sin kritik. – Vi har tryckt på hos Livsmedelsverket för att reglerna kring märkningen ska bli enhetlig inom EU, men jag vet inte var frågan ligger just nu. Enligt Dreber är företagen rädda för att göra fel och garderar därför genom att säkerhetsmärka lite oftare än vad de borde.KAJSA SÖDERBERG

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063