Allergiförbund: Livsmedelsföretag fuskar
I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag skriver Astma- och allergiförbundets ordförande Ingalill Bjöörn samt Celiakiförbundets ordförande Bengt-Åke Ohlsson att lagstiftning krävs för att tvinga livsmedelsbranschen ta riskerna med livsmedelsallergi på allvar.
Människor med livsmedelsallergier lever i dag med en större otrygghet
fler livsmedelstillverkare inte ens följer branschens egna riktlinjer
för hur allergirisker i livsmedel kan undvikas. Dessutom ökar slarvet
med säkerhetsmärkning av livsmedel på ett sätt som medför risker för
alla allergiska och överkänsliga konsumenters hälsa. Därför måste den
ansvarige ministern Eskil Erlandsson ta intitativ till ny lagstiftning
för att tvinga livsmedelsproducenterna att leva upp till sitt ansvar, skriver Ingalill Bjöörn och Bengt-Åke Ohlsson.