Hallå…Anders Asp, på Coop Extra i Skärholmen
– Vi har köpt in de traditionella varorna som ska finnas på bordet
under högtiden exempelvis lax, hyacinter, basmatiris, kikärtor, vitlök,
koriander, brytbönor, skivad lammstek, hembakade iranska kakor, juice
av granatäpplen och rosenvatten. Vi har alltid ett brett sortiment för
den här kundgruppen men vi kör lite extra marknadsföring inför helgen.
Känner du själv till sederna kring helgen?
– Inte så jättebra faktiskt men jag håller på att lära mig. Är ganska
ny i butiken men det finns många anställda här jag kan lära mig av och
vi hjälper varandra. Vi har skyltat med en guldfisk i skål för det har
man på bordet när man dukar och där lägger man också mynt. På bordet
ska det ligga sju saker som börjar på s på persiska.
Kan du jämföra helgen försäljningsmässigt med någon annan stor svensk mathelg?
– Nej, inte än men det kommer. Se bara på halloween som har etablerats
starkt. Jämfört med jul är helgen väldigt liten. Den går inte att
jämföra med de stora helgerna.
Det finns tre olika namn på helgen nourouz, newrooz och norooz, vilket föredrar du?
– Jag säger nourouz
Text: Camilla Myrsten