23948sdkhjf

Claes Göran Sylvén svarar Lars-Åke Larsson

Ica Förbundet Invests vd Claes-Göran Sylvén svarar den före detta handlaren och Icadebattören Lars-Åke Larsson med anledningen av hans frågor i Fri Köpenskap nr 16, 16 april 2004.

Låt mig först av allt konstatera att Ica Förbundets partnerskap med holländska Royal Ahold och norska Canica har fungerat bra, trots all turbulens i Royal Ahold under senaste året.

Vi utgår ifrån att partnerskapet kommer att fortsätta och förhoppningsvis utvecklas på det sätt som vi räknade med redan vid ingåendet våren 2000.Aktieägaravtalet fungerar

Det numera omtalade aktieägaravtalet behandlar noggrant hur parterna ska förfara om enighet i en fråga inte kan nås. Efter genomförd procedur och fortsatt oenighet läggs frågan på is. Vi kan konstatera att hittills har ägarna i allt väsentligt haft samma intresse och inte någon enda fråga har frestat på ett balanserat ägande.

Ica-handlarnas Förbund och Canica var som huvudägare vid försäljningen fullt på det klara med hur aktieägaravtalet var konstruerat. De enskilda handlarna fick ett mycket bra erbjudande att sälja sin del till en bättre kurs än vad en planerad börsintroduktion bedömdes innebära. Därtill fick alla inblandade tillgång till kunnandet inom ett av de världsledande dagligvaruföretagen.

Att förtydliga avtal med sidobrev är inte helt ovanligt i den här typen av mycket stora affärsförhandlingar. Ica Förbundets dåvarande ledning eller styrelse var inte informerad om att sidobreven tecknades, men hade inte gett förhandlarna något annat mandat än att det skulle vara en 50/50-situation i röstandel i styrelsen.

Det är bara Roland Fahlin som i övrigt kan kommentera frågorna rörande sidobreven. Vi känner oss definitivt inte bedragna och varken Ica-handlarnas Förbund eller Icahandlarna har lidit någon skada på grund av sidobreven. Tvärtom, vi kan konstatera att våra förhandlare, med Fahlin i spetsen, har skapat ett för Ica och Icahandlarna mycket starkt och stabilt aktieägaravtal.

Det ska i detta sammanhang framhållas att det är nuvarande aktieägaravtalet som gäller, i vilket det är fastställt att det råder 50/50-balans i inflytandet.

INVESTERINGAR I AHOLDAKTIER

Alla inblandade såg dynamiken i partnerskapet och den positiva effekt det skulle kunna få på Royal Aholds aktiekurs, vilken också infriades under en period. Investeringsbeslutet var, vid den tidpunkten, inte svårt och heller inte ifrågasatt av någon.

I spåren av börskraschen världen över, och med påskjut av de oegentligheter som inträffade i US Foodservice och redovisningsskandalen, gick kursen snabbt utför. Investeringen i Ahold blev inte vad vi hoppades, men hur många har inte i efterhand kunnat konstatera detsamma efter investeringar i andra aktier, vid samma tidpunkt?

BÄSTA ARBETSKLIMATET HITTILLS

Till sist vill jag kommentera Lars-Åke Larssons påståenden om relationerna inom Ica och det så kallade baslyftet. Det är inga ägarfrågor, utan relationen som kunder hos Ica hanterar handlarna direkt med Ica Sverige AB.

Som representant för Icahandlarna – med dagliga möten med handlare – inte minst vid denna tid på året, kan jag konstatera att arbetsklimatet mellan handlare och koncern är mycket gott. Kanske det bästa någonsin. Icaidén bygger på samverkan och det är nog ingen tillfällighet att Icahandlarna har den framgång de har på marknaden. Det är frukten av ett gott samarbete i en stark organisation.

Dagens Icaavtal, alltså Icas finansieringsavtal, är från 1972 och tillsammans med principen ”trappan till egen butik” samt Icas etableringspolitik, utgör det grunden för Icaframgången, som varit obruten sedan dess.

Icas dörrar står öppna, men det förutsätter att de som ska vara med och kapitalisera på Icas mervärden är med och fullt ut tar sitt ekonomiska ansvar och även sätter av pengar för framtida utvecklingsprojekt. Det är trots allt affärer vi sysslar med, inte bidragsgivning.

HALVERAD NEDLÄGGNINGSTAKT

Baslyftet är ett samverkansprojekt mellan koncernen och Ica-handlarnas Förbund i samförstånd med de två andra ägarna. Det är en nyckelfråga för Ica att kombinera effektiv logistik (distributionskedjan ända ut till konsument) med köpmannaägda butiker. Det är en nödvändighet om vi inte ska tappa i konkurrenskraft på en allt tuffare marknad. Ska vi klara den uppgiften måste vi ligga i framkant i den tekniska utvecklingen.

Om enskilda butiker inte har ett kundunderlag som klarar de investeringar som krävs är det både rimligt och ansvarstagande att hjälpa dessa butiker med andra distributionsformer eller att vara behjälplig vid en ofrånkomlig butiksstängning.

Det väsentliga resultatet av baslyftet är ändå att över 250 av de minsta Icabutikerna nu datoriseras och därmed skaffar sig förutsättningar för långsiktig överlevnad. 130 butiker har valt Ica Meny som leverantör samtidigt som nedläggningstakten för Icabutiker halveras de närmaste två åren.

Claes-Göran Sylvénvd i Ica Förbundet Invest AB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11