23948sdkhjf

"Äta magert – kostar fett"

Att äta magert och sunt kräver en fet plånbok. Den magra maten kostar hela 50 procent mer, visar en undersökning som Aftonbladet har gjort.

"I Sverige straffas i stället den som söker efter magrare alternativ med enorma prisskillnader. Mager bacon, mager korv, magrare ost eller lågkalori sylt är en halv gång dyrare", enligt Aftonbladet.

Framför allt gäller det charkprodukter där lättvarianterna är få och kostar det dubbla – eller mer. Vanlig bacon, med 23 procent fett, kostar runt 40 kronor kilot medan Må Gott-bacon, gjort på kotlett i stället för sidfläsk och innehåller 9 procents fett, kostar över 140 kronor kilot.

Enligt Christina Karlsson, dietist och ansvarig för hälsofrågor på Ica, är mager mat dyr därför att den säljs i mindre volymer vilket påverkar priset. Dessutom är fett och socker billigt, påpekar hon i en intervju med Aftonbladet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079