23948sdkhjf

Hemköp börjar sälja importkött

Hemköp överger tio års satsning på enbart svenskt kött. Till påsk kommer det även att ligga nötkött från Brasilien och Uruguay i diskarna i kedjans cirka 90 butiker.

– Vi måste anpassa oss efter kundernas efterfrågan, bredda sortimentet och öka valfriheten, säger Maria Strömbäck, informatör hos Hemköp, i fredagens pappersutgåva av Fri Köpenskap.

Beslutet att satsa på enbart svenskt kött i Hemköp fattades 1993, då Sverige stod på tröskeln till EU och många konsumenter kände sig osäkra på vad detta skulle innebära av ökad import av varor med okänt ursprung. BSE-krisen 1996 stärkte också övertygelsen om att det var tryggast att välja svenskt.

Men i dag har Hemköp gjort undersökningar som visar en annan bild: konsumenterna sätter pris och kvalitet högst på listan, inte ursprunget. Ursprungslandet hamnar långt ner, på sjunde-åttonde plats.

– Det är dags för oss att ta ett nytt steg. Men fortfarande kommer fokus att ligga på svenskt kött. Det sydamerikanska ska vara ett komplement – till ett lägre pris.

Det utländska kött det är fråga om är biff, entrecôte, oxfilé, rostbiff och innanlår av märket Naturkött. Leverantör är importören North Trade. Till en början finstyckas köttet i respektive butik, men framöver kan det bli fråga om att konsumentpacka det i ursprungslandet.

Läs mer i pappersutgåvan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064