Parmalat ansökte om konkurs
Parmalat, den italienska mejerijätten som skakas av en finansskandal, ansökte på onsdagen om konkurs. Allt i enlighet med en nödförordning som Italiens regering utfärdade på tisdagen.
Enligt de senaste noteringarna tros så mycket som 10 miljarder euro, drygt 90 miljarder kronor, ha försvunnit från bolagets konton.
- Det ser ut som om att de har uppfunnit kontrakt, kommersiella och finansiella, som de senare har visat för banker för att kunna få pengar, säger en av dem som har insyn i utredningen till Financial Times.
Alltsammans har gjort att företaget har kunnat täcka upp för förluster i verksamheten.
- Det handlar inte om att hitta pengarna. Det finns troligtvis inga eller väldigt lite pengar, sade källan till tidningen.
Utredarna tror också att upp till 6 miljader euro kan ha använts för att finansiera uppköp av bolag, varav många gick med förlust. Skentillgångarna har använts för att täcka upp.
Det betyder också att Parmalats värde kan vara avsevärt lägre än den tidigare uppskattningar på 3-5 – 5 miljarder euro .
Enligt Financial Times har såväl grundaren Calisto Tanzi och tidigare vd:n och styrelseordföranden samt finanschefen Fuasto Tonna förhörts. Polisen har även gjort en husrannsakan hos Tanzi, som på onsdagen uppgavs ha lämnat Italien. Enligt rapporterna förenkade familjens advokat dock att han försökt fly rättvisan.
På tisdagen utfärdade den italienska regeringen en förordning i syfte att konkursförfarandet ska ske snabbt. Det innebär bland annat att industriministeriet omgående kan utse tre kommissionärer som ska övervaka bolagets konkurs. De tre kommissionärerna kan sälja ut tillgångar, men för att kunna göra det behövs ett godkännande av industriministeriet.
Den i italien kända företagsdoktorn Enrico Bondi som i förra veckan utsågs till ny vd och styrelseordförande i Parmalat är en av de tre tillträdande kommissionärerna.