23948sdkhjf

Gotländsk tryffel på export

Fyra kvinnliga markägare på Gotland har lyckats med konststycket att exportera vild gotländsk tryffel – till Frankrike. De räddade samtidigt de franska tryffelodlarnas egen högtidsmiddag, skriver Dagens Industri.

- Det var som att få sälja champagne till producenterna i Champagnedistriktet, jämför Maria Karlsson, en av de fyra gotländskorna i Rute på norra Gotland som tillsammans kunnat skörda vild tryffel på sina marker i höst.Därmed har svensk tryffel – helt okänd för bara några år sedan – fått ett överraskande genombrott som kommersiellt livsmedel.Men naturligtvis beror det på ett undantag från normalfallet: både Frankrike och Italien drabbades i somras av torka, som blev förödande för tryffelskörden.- När det franska tryffelsällskapet Confrérie de la Truffe de Bourgogne skulle ha sin årsmiddag i Auxerre nyligen, fanns det ingen egen tryffel att tillgå. Vi fyra blev invalda i föreningen redan år 2000 och kunde nu rädda middagen med några kilon från våra ägor, berättar Maria Karlsson enligt tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065