Listeriabakterier funna i lax
Rökt och gravad lax som innehåller listeriabakterier har sålts i butiker i Stockholm. Bakterien kan ge allvarliga infektioner som hjärnhinneinflammation med hög dödlighet.
Upptäckten av listerian gjordes av en slump under våren, i samband med kontroller om fisken klarade hållbarhetstiden.
- Vi tar prover på ett antal produkter och i lokalerna varje vecka enligt ett schema och vi har överhuvudtaget inte hittat några listeriabakterier, säger han till tidningen.
Listeriabakterier finns framförallt i gravad hel och skivad lax samt i kallrökt skivad lax. Vid varmrökning dödas bakterierna, men om de finns i lokalen kan fisken smittas igen när den skivas eller paketeras.
Listeriabakterier är farliga när de vuxit till en viss mängd. De förökar sig även i vakumförpackningar och kan fortsätta att växa i kyla. När bakterien har kommit in i en produktionsanläggning kan den vara mycket svår att få bort.
I fjol drabbades 40 personer av listeriainfektion i Sverige. Det är framförallt de som är försvagade av ålder, cancer och aids som kan drabbas av hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning. Dödligheten är 20-30 procent, skriver Svenska Dagbladet.
Tidningen skriver också att bara fem av 30 fiskprodukter, som var rimmade, gravade, kall- eller varmrökta, klarade kraven på den angivna hållbarhetstiden. De bakterier som hade växt gjorde dock mest att fisken blev oaptitlig.