23948sdkhjf

Strid om orsak till cesium i älgkött

Det råder delade meningar om varför cesiumhalten i älgkött varierar.

En teori är att orsaken är den goda svamptillgången: cesium 137 ansamlas i svamp och älgarna är mycket förtjusta i svamp. En annan hypotes är att älgarna under varma somrar håller till i skogen och äter vattenväxter och blåbär, som innehåller mer cesium än födan på kalhyggena, skriver Svenska Dagbladet.

Nyligen uppmättes cesiumhalter på 4 000 becquerel per kilo från en älg som skjutits i Västerbotten. Gränsvärdet för viltkött som ska säljas är högst 1 500 becquerel.

Bakgrunden till att växter och älkkött innehåller cesium är Tjernobylkatastrofen som inträffade 1986, då ett kärnkraftshaveri i dåvarande Sovjetunionen ledde till att radioaktivt nedfall hamnade i svenska skogar och marker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141