Handlare i guldsits i strid om Ica
De svenska Icahandlarna tycks sitta i guldsits för att få köpa norrmannen Stein Erik Hagens aktier i Ica AB. Men det är bäddat för en maktkamp. Vem som vinner beror i mångt och mycket på resultatet av den granskning som nu pågår i Nederländerna av de sidobrev som skrevs i samband med att halva Icakoncernen hamnade i holländsk ägo.
I ett pressmeddelande på torsdagen uppgav Icas hälftenägare, den nederländska detaljhandelsjätten Royal Ahold, att man räknar med att få betala knappt 12 miljarder kronor eller 1,3 miljarder euro om man får köpa de återstående 50 procenten av Ica AB, varav 30 procent ägs av Ica-handlarnas förbunds bolag Ifab och 20 procent av den norske finansmannen Stein Erik Hagens bolag Canica.
Samtidigt pågår undersökningar i Holland om de två, enligt uppgifter på presskonferensen, motstridiga sidobrev som skrevs i samband med att Ahold köpte halva Icahandlarnas maktbolag, som döptes om till Ica Ahold och från och med i år heter Ica AB. Det rör sig dels om interna undersökningar av sidobreven, och dels om en granskning som utförs av åklagare.
Tidigare har talesmän för Ica uppgivit att det finns ett skriftligt avtal som reglerar att Ica-handlarnas förbund [dåvarande Ica Förbundet] alltid kommer att ha majoritet i styrelsen, oavsett vem som har aktiemajoriteten. Det är dock oklart om det är detta avtal som nu granskas.
Vid presskonferensen bekräftade Anders Moberg att optionen är konstruerad så att Ica har rätt att köpa Hagens andel, och avstår man det är Ahold tvingade att förvärva aktierna.
Förutsatt att Aholds värdering av Ica AB är korrekt och att de övriga parterna värderar på samma sätt borde Ica-handlarnas förbund sitta i guldsits för att få köpa Stein Erik Hagens aktier för cirka 4,8 miljarder kronor samt att Icas andel är värd uppskattningsvis 7,2 miljarder.
Det är sannolikt i det ljuset man ska se Icas planer på att marknadsnotera förbundsaktien, men ett återköp av Hagens aktier kan givetvis finansieras på en mängd andra sätt. Enligt det avtal som finns mellan de tre parterna kan dock inga ägarförändringar göras före april 2004.