Ny misstänkt hälsofara med mat
USA-forskare har upptäckt en tidigare okänd misstänkt hälsofara med mat. Ett sockerämne som bara finns hos djur kan tas upp i mänskliga vävnader och eventuellt förklara riskerna med rött kött och vissa mjölkprodukter.
Sockerämnet som finns på ytan av cellerna visade sig kunna bildas av alla däggdjur utom människor eftersom vi saknar en gen för just denna specifika molekyl.
- Det innebär att denna för människan främmande molekyl skulle kunna ge inflammation i mänskliga vävnader, förklarar professor Aijt Varki, ledare för forskningsgruppen vid Kalifornienuniversitetet i San Diego, enligt Svenska Dagbladet.
Just inflammationsprocesser misstänks vara inblandade i flera sjukdomar, exempelvis hjärt-hjärlskukdom som kan ge hjärtinfarkt och slaganfall liksom vissa cancersjukdomar och autoimmuna sjukdomar som reumatism.
Sockerämnet som forskarna har undersökt kallas Neu5Gc. I relation till det rekommenderade dagsintaget finns de största mängderna av ämnet i i biff och biffens fett. Mängderna är även stora i griskött, lamm och ost från get, mindre i komjölk, lax och ost från komjölk. Små mängder hittades i smör, torsk och kyckling, uppger Svenska Dagbladet.