Ökat förtroende för svenskt kött
Lantbrukarnas Riksförbund genomförde i våras, med hjälp av Temo, en omfattande kartläggning av de svenska konsumenternas attityder till svenskt kött. Efter sommarens utbrott av salmonella fick Temo i uppdrag att studera om förtroendet för svenskt kött påverkats.Den nya undersökningen visar bland annat att:
87 procent av konsumenterna har stort förtroende för de råvaror som produceras av de svenska bönderna. Det är en ökning med 4 procentenheter från december 2002.
82 procent har stort förtroende för det griskött som produceras av de svenska böndernamedan endast 22 procent säger sig ha stort förtroende för danskt griskött.
Andelen konsumenter som har fått sämre förtroende för svenskt griskött den senaste tiden är 13 procent medan 6 procent anser sig ha fått ökat förtroende. 80 procent uppger att de har oförändrat förtroende. Motsvarande siffror för det danska grisköttet: 37 procent sämre, 1 procent bättre och 58 procent oförändrat.
De färska importsiffrorna betyder dock att svenskt kött tappat ytterligare marknadsandelar i Sverige. Bara tre av fem biffar och fyra av fem fläskkotletter som äts i Sverige är i dag producerade på svenska gårdar. I början av 90-talet var importen nästan obefintlig. - Det tycks som om konsumenternas säger en sak men gör en annan vid kyldisken, konstaterar LRF:s förbundsordförande Caroline Trapp.