23948sdkhjf

Ahold-aktien steg efter rapport

Den nederländska detaljhandelsjätten Royal Aholds konsoliderade försäljning för första kvartalet sjönk med 11,3 procent till 17,4 miljarder euro [159 miljarder kronor] jämfört med samma period föregående år. Enligt koncernen har försäljningen påverkats negativt av en fallande dollar och försvagningen av Brasiliens real. Om valutaeffekterna räknas bort steg försäljningen med 4,6 procent. Nyheten fick Royal Aholds kurs att ta ett glädjeskutt uppåt med drygt 12 procent i den inledande handeln på Amsterdambörsen.

I USA steg försäljningen i butiker under första kvartalet 2003 med 4,8 procent till 8,3 miljarder dollar, och i identiska enheter ökade omsättningen med 1,5 procent. I den skandalomsusade grossisten US Foodservice sjönk omsättningen med 1,5 procent.

I Europa (Nederländerna, Spanien och Centraleuropa) steg försäljningen med 2,6 procent till 4,1 miljarder euro.

I Sydamerika (Brasilien, Argentina, Chile, Peru och Paraguay) var försäljningen 580 miljoner euro, vilket var en uppgång med 42,7 procent. Uppgången beror på köpet av de återstående aktierna i argentinska Disco Ahold International Holdings.

I Asien (Thailand, Malaysia och Indonesien) sjönk försäljningen med 10 procent till 109 miljoner euro.

Ahold skriver i ett pressmeddelande att sättet att bokföra inkomster från samägda bolag, exempelivs svenska Ica Ahold, nu är bättre anpassade till framförallt amerikansk standard (GAAP). Royal Ahold äger 50 procent av Ica, som är marknadsetta i Sverige och en stor aktör i Norge och Baltikum.

Förändringen gäller även portugisiska Jerómino Martins och Disco i Argentina. Royal Ahold ska också revidera bokföringen för tidigare år för alla de samägda bolagen. Det gäller även Bompreco i Brasilien och Paiz Ahold i Centralamerika.

Ahold presenterade även den omräknade, ännu icke reviderade, omsättningen för de senaste två åren. 2002 var omsättningen 62,9 miljarder euro medan den uppgick till 54 miljarder euro 2001. För dotterbolaget US Foodservice var omsättningen 2002 17,4 miljarder dollar 2002 och 13,3 miljarder dollar 2001.

Det var efter att en bokföringsskandal som blev offentlig i slutet av februari i år som Royal Ahold meddelade att siffrorna skulle räknas om. Då meddelade koncernen att US Foodservice hade överskattat intäkterna med 550 miljoner dollar. Enligt en senare beräkning, utförd av Pricewaterhouse Coopers, handlade det om hela 880 miljoner dollar.

Efter att bokföringsskandalen blev känd avgick koncernchefen Cees van der Hoeven och finanschefen Michiel Meurs. I veckan lämnade även Jim Miller, US Foodservice vd och grundare, koncernen, och dagen efter avgick ytterligare två höga chefer inom US Foodservice. Veckan innan hade dessutom två chefer fått sparken från företaget, och enligt internationell press hade Pricewaterhouse Coopers kommit fram till att de båda var ansvariga för bedrägeriet.

De båda männen har tillbakavisat uppgifterna och deras advokater har sagt att det handlar om en smutskastningskampanj. Även US Foodservice har betonat att den juridiska undersökningen pågår.

Ny vd i Royal Ahold är svensken Anders Moberg, tidigare bland annat vd på Ikea och chef på amerikanska Home Depot. Sedan det blev klart att han tar över koncernen har aktien repat sig kraftigt. Som lägst noterades Royal Ahold-aktien till 2,39 euro efter att skandalen briserade i februari. På fredagen, efter att kvartalsrapporten presenterats, steg aktien kraftigt på Amsterdambörsen, Euronext. Vid lunchtid handlades den för 6,91 euro, en uppgång med drygt 12 procent jämfört med när börsen stängde på torsdagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069