IMF: Sänk reporäntan, Sverige!
Den svagare konjunkturen har gett Riksbanken utrymme att sänka reporäntan ännu mer. Det förklarade en delegation från Internationella Valutafonden, IMF, när den på torsdagen avslutade sitt årliga besök i Sverige. Fonden varnade också Sverige för det höga skattetrycket och de stora offentliga utgifterna.
Reporäntan är för närvande 3,50 procent. Många bedömare, både i Sverige och utomlands, räknar med en sänkning i början av juni, skriver Dagens Industri.
- Vi ska veta att det kommer hit någon figur i några dagar och går igenom finansdepartementets underlag, tar med sig papprena till USA, sitter där och pular med det och kommer sedan tillbaka och går runt och pratar med folk och skriver en rapport. Den har ungefär samma kvalitet som Nordbankens prognoser eller Konjunkturinstitutets genomgångar eller EU:s. Det är en röst i kören, sade Persson enligt tidningen.
Dagens Nyheter skriver att IMF riktar skarp kritik mot systemet för kommunal skatteutjämning, vars effekter på kommunernas ekonomi beskrivs som perversa.
Även i ett pressmeddelande från finansdepartementet påpekas att IMF är oroligt för utvecklingen inom den kommunala sektorn, där skatter och konsumtionsutgifter stigit kraftigt de senaste åren. Finansminister Bosse Ringholm delar också IMF-delegationens oro över kostnadsutvecklingen till följd av den kraftiga ökningen av sjukfrånvaron.
- Vår största utmaning de kommande åren är att få fler människor i arbete genom minskad ohälsa, sjukskrivningar, förtidspensionärer och att öka arbetskraftsutbudet, säger Bosse Ringholm enligt pressmeddelandet.
Ny statistik som presenterades på torsdagen visade dock att ohälsan ökar. Under första kvartalet i år var 5,1 procent av de anställda sjukfrånvarande, en ökning med 0,1 procentenheter.
- Ökningen har varit mycket högre tidigare, så det här visar att det sker en trendförskjutning mot mindre sjukfrånvaro, säger arbetslivsminister Hans Karlsson enligt gratistidningen City som citerar TT.
Enligt Dagens Nyheter är sjukfrånvaron högst i kommunerna, och där är det dubblet så många kvinnor som män sjukskrivna.
Inom den privata sektorn är sjukfrånvaron markant högre på arbetsplatser med över 100 anställda. De som arbetar inom hälso- och sjukvård och har en privat arbetsgivare är betydligt friskare än de som jobbar inom offentliga sektorn, skriver DN.