23948sdkhjf

Få köper dyr kvalitetskyckling

Svenska butiker säljer nästan bara hårt framavlad kyckling, skriver Svenska Dagbladet. I fjol såldes bara 19 100 ekologsikt producerade Kravmärkta kycklingar av totalt cirka 76 miljoner. Priset för kvalitetskycklingar är nära tre gånger så högt som för traditionellt producerad kyckling.

- Vi har skapat en helt konstlad matkultur och när människor förstår hur det ser ut kommer de att kräva alternativ, säger Mikael Robertsson, miljöchef på Coop till Svenska Dagbladet.

I höstas prövade Coop att sälja ett parti fransk Label Rouge, en kvalitetskyckling som äts av miljoner fransmän. Kilopriset i butik låg på 80 kronor och köttet blev liggande.

- Kvalitetskyckling kommer alltid att kosta tre gånger mer än vanlig och det har varit svårt att förklara skillnaden för kunderna, säger Mikael Robertsson till SvD.

Enligt Robertsson är det slakterierna som lägger hinder i vägen. Kvalitetskycklingarna kräver nya produktionslinjer eftersom de fått växa sig större. Men djurtransportutredaren Gudrun Lindvall anser att även Sveriges fokusering på salmonella ställer till problem för alternativ uppfödning.

- Frihet från salmonella har varit ett bra försäljningsargument, men det gör att slakterierna inte vågar ta in en kyckling som trampat omkring utomhus, säger Gudrun Lindvall till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048