23948sdkhjf

Smalmat kan ge viktökning

Försäljningen av smalmat i portionsförpackningar har ökat explosionsartat. Enligt näringsforskaren Maria Lennernäs är portionerna ofta för små och bör kompletteras med frukt och bröd. Det finns också en risk för att de som äter smalmat går upp i vikt.

Enbart av frysta smalrätter ökade försäljningen med 55 procent mellan år 2000 och 2001.

- De som köper maten vill banta eller hålla igen. Ökningen beror på att det lanserades nya rätter och på diskussionen i samhället om vikten av nyttig mat, säger Kjell Olsson, vd på branschorganisationen Djupfrysningsbyrån till Expressen.

Maria Lennernäs, näringsforskare vid Uppsala universitet, är skeptisk. En lunch bör ge ungefär en tredjedel av det dagliga energibehovet. Det motsvarar omkring 700 kalorier för en kvinna och 900 för en man.

Smalrätterna kan innehålla så lite som 200 kalorier.

- Det är lagom till ett mellanmål men alldeles för lite som lunch. Näringsmässigt är maten ganska bra, men portionerna är för små. Risken är att man går upp i vikt i stället, varnar Lennernäs i Expressen.

- Om man inte blir mätt blir man sugen på eftermiddagen, och gärna på godis. Då kan man lätt få för mycket kalorier i sig. Fetmaforskningen har visat att den som drar in på lunchen överäter på kvällen, säger hon till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063