Ingen beredskap mot våld på mackar
Personalen är dåligt förberedd eller inte förberedd alls inför situationer med hot och våld på bensinstationerna, visar en ny studie som Arbetslivsinstitutet gjort.
Hot och våld vid svenska privatägda bensinstationer är tre gånger vanligare i storstad än glesbygd. En studie vid Arbetslivsinstitutet visar att 12 procent av föreståndarna i en enkätundersökning varit utsatta för hot och våld det senaste året.
- Studien visar att risken att utsättas för våld ökade vid sena öppettider och att många anställda saknar utbildning i att hantera hotfulla och våldsamma situationer, menar Arbetslivsinstitutet.
Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson konstaterar att studien stödjer den inriktning av tillsynen, som verket redan bedriver:
- I en rad fall har vi krävt, att nattöppna bensinstationer vid ensamarbete betjänas genom en lucka. Men varje station är unik och måste riskbedömas för sig, förklarar Pettersson.
Den modell för bedömning av risker, som Arbetsmiljöverket utvecklat, används nu vid inspektioner inom servicehandeln. Hotbilden kartläggs utifrån ett 30-tal frågor som fångar upp hur arbetsgivaren förebygger och följer upp riskerna.
Rån och hotfulla händelser ställer höga krav på arbetsgivaren att
tillsammans med sina anställda utarbeta rutiner som höjer säkerheten för de anställda. Här återstår mycket att göra. Nästan hälften av föreståndarna vid de privata bensinstationerna saknar helt utbildning i hantering av hotfulla och våldsamma situationer.