Inget entydigt samband akrylamid – cancer.
Mängden akrylamid ökar tio gånger om pommes frites tillagas för lång tid. Nivåer på 3 000 mikrogram i ugnstekt pommes frites har uppmätts, skriver Upsala Nya Tidnings nätupplaga.
Tidningen refererar till de första resultaten i en ny potatisstudie från Livsmedelsverket. Verkets råd är därför att undvika tillagning som gör potatisen gyllenbrun.
Men nu säger Lilianne Abramsson Zetterberg, gentoxikolog på Livsmedelsverket, att det i det närmaste lär bli omöjligt att hitta ett entydigt samband mellan akrylamid och cancer. En anledning till detta är att akrylamid finns i så många livsmedel.
- Jag tror att man måste titta på andra parametrar för att göra en riskanalys. Djurstudierna måste förbättras, man måste göra bättre undersökningarna av hur mycket akrylamid vi har i blodet, liksom att bättre undersöka människors möjlighet att reparera DNA, säger hon till Upsala Nya Tidning.