Vill sänka priset på mager mat
Fetmaexperten Stephan Rössner vill att priset på fettsnål mat ska sänkas.
"Undersökningar från USA visar faktiskt att när man sänker priset på ’nyttig mat’ ökar konsumtionen. Sänkt pris på frukt- och grönsaker innebär att vi äter mer av sådant. Andra, relativt dyra livsmedel som skulle kunna diskuteras i detta sammanhang vore magra proteinkällor som fisk, fågel och vissa sorters köttvaror", skriver Stephan Rössner i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Stephan Rössner konstaterar samtidigt att "vi har långt kvar till den amerikanska fetman – men befinner oss på samma lutande plan, bara fasförskjutna något decennium. I Sverige har andelen feta vuxna ökat med cirka 50 procent de sista 20 åren och andelen feta värnpliktiga fyrdubblats på 24 år".
Enligt Rössner är livsmedelsindustrin "medveten om att den inte vill hamna i en amerikansk paniksituation, men ser knappast någon anledning till ett brådskande engagemang i frågan".
Han konstaterar också att Folkhälsoinstitutet ägnar sig åt andra frågor samt att Livsmedelsverket "lever med så knackig ekonomi att det mest blir tafatta markeringar".
Rössner anser att "denna vår tids stora utmaning gäller jordbruks- och livsmedelspolitik, skolväsende, mediaengagemang, föräldraansvar, transportsektorn, men bara i begränsad utsträckning hälso- och sjukvården".
"Men som utvecklingen nu fortskrider är det när diabetikerna måndubblats, tonåringar påbörjar insulinbehandling på grund av fetmarelaterad diabetis, dialysplatserna på grund av njursvikt blockeras och förslitningsskadorna i viktbärande leder accelererats som fetmaepidemins konskekvenser uppenbaras i vården, praktiskt och kompromisslöst", skriver Stephan Rössner i DN och tillägger:
"Och då är det för sent. Men vem äger frågan och ansvaret?"