Mindre gifter via maten
En ny undersökning tyder på att svensken får i sig mindre dioxiner, PCB och DDT via födan.
Enligt de nya beräkningarna är intaget mindre än hälften jämfört med beräkningar från början av 1990-talet.
- Jämförelser mellan de nya resultaten och tidigare data haltar dock. Metoderna är mer förfinade i den nu gjorda undersökningen. Det kan i sig tänkas ge lägre halter, påpekar toxikolog Per Ola Darnerud i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.
- Vi har heller inte underlag för att konstatera en minskande trend. Till det behövs fler undersökningar, säger han.Samtidigt som fet fisk är nyttig mat, är fet fisk från Östersjön en stor intagskälla för dessa miljögifter.
Kostundersökningen Riksmaten visar att fet Östersjöfisk konsumeras i större utsträckning av de äldre åldersgrupperna. Personer under 40 år äter märkbart mindre mängd än de äldre åldersgrupperna, och det gäller särskilt kvinnor.
- Livsmedelsverket har sedan länge kostråd angående fet Östersjöfisk och särskilt restriktiva råd för flickor och kvinnor i fertil ålder. Den här intagsundersökningen är en viktig del för en eventuell översyn av kostråden, säger Per Ola Darnerud.