7-Eleven tvingas stänga nattetid
Arbetsmiljöinspektionen i Stockholm tvingade 7-Eleven att stänga butiken på Vasagatan 22 från och med klockan 24.00 i fredags till 06.00 på lördagsmorgonen. Risken för våld mot personalen ansågs överhängande.
Arbetsmiljöinspektör Eva Geijer fattade beslutet på fredagsförmiddagen. Det innebär att butiken måste stänga nattetid eller ordna försäljning via en nattlucka. Den kortfattade motiveringen till beslutet, som även undertecknats av Lennart Adern, lyder: Det finns en omedelbar fara för allvarlig personskada.
Arbetsmiljöinspektören har även talat med franchisetagaren i den aktuella butiken, som ligger mitt emot Centralstationen i Stockholm. Eva Geijer uppger också att polisen har rapporterat om att det har skett två rån mot butiken de senaste sex månaderna. Polisen ska också ha gjort ingripanden där, mot fylleri och misshandel.
- Men jag tror inte att någon ur personalen har blivit misshandlad, säger hon.
VÅLD VARDAGSMAT
Förutom fackets anmälan, samtalen med franchisetagaren och polisrapporten har hon lutat sig mot en C-uppsats vid Stockholms universitet, författad av forskningsassistenten Per Geijer, som är släkt med Eva och sedan fick jobb på Arbetslivsinstutet där uppsatsen publicerades på nytt som en pilotstudie.
Enligt den är sparkar, slag, knuffar och annat fysiskt våld från kunder vardagsmat för den nattarbetande personalen på 7-Eleven. Undersökningen visade bland annat att 27 procent av de anställda hade råkat ut för någon form av fysiskt våld.
Till Fri Köpenskap sade han i samband med att studien publicerades att den var alldeles för liten för att det ska gå att dra några mer omfattande slutsatser.
Eva Geijer har däremot inte avlagt något personligt besök i butiken, men hon berättar att hon ibland brukar gå förbi där på kvällar.
- Mitt samlade intryck är att Handels skyddsombud har rätt: det är stökigt och personalen har farit illa. Det är därför vi fattade det här beslutet med omedelbar verkan.
NATTLUCKA GÅR AN
Eva Geijer berättar att beslutet innebär att entrén måste vara låst, men att försäljning kan se via nattlucka – något som den aktuella butiken inte har.
- De kan ju välja mellan att ha stängt eller att installera en nattlucka, säger arbetsmiljöinspektören.
Arbetsmiljöverket, den statliga myndighet som de lokala inspektionerna tillhör, har tidigare tvingat bensinmackar i Södermanland och Östergötland att ha stängt nattetid eller att installera nattlucka. Beslutet överklagades till regeringen, som gick på verkets linje. Chef för arbetsmiljöverket är Kenth Pettersson, tidigare förbundsordförande i Handels som då hört drev kravet på att butiker ska tvingas ha dubbelbemanning på kvällar och nätter. Han hamnade även i konflikt med 7-Eleven när kedjan ville tillämpa restaurangavtalet med lägre OB-ersättning än i handelns avtal.
Inom kort ska arbetsmiljöinspektionen även ta ställning till om två andra 7-Elevenbutiker måste stängas nattetid. De butikerna ligger vid Mariatorget på Södermalm samt i Hammarby i södra Stockholm. (Se även relaterade artiklar)