"Fusioner och klipp förödande"
I dag presenterar TCO en ekonomisk tillväxtrapport där professorn i industriell organisation, Christian Berggren, varnar för fusioner och snabba klipp.
Rapporten lanseras i en debattartikel i Dagens Nyheter där Berggren tillsammans med TCO:s chefsekonom Roland Spånt, TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik och Nils-Åke Carlsson, chefsekonom på Sif hårt kritiserar de svenska företag som "har lyckats med konststycket att göra guld av sand". ABB, Pharmacia, Trygg-Hansa och Stora Enso är exempel på "en stark övertro på att det är kapital som genererar värde och tillväxt ", anser de fyra.
De fyra drar också några, vad de kallar "centrala slutsatser" av tillväxtrapporten:
· "Företag som växer av egen kraft är mindre medialt intressanta men betydligt säkrare och ofta lönsammare för ägarna än storfusioner. Företag med uthållig och lönsam expansionsförmåga växer främst organiskt. Det gäller också för svenska företag i USA. Organiska växare minimerar riskerna och maximerar framgångschanserna.
· Fusioner misslyckas i mer än två fall av tre. Marknadsandelar krymper, nyckelpersoner hoppar av, framgångsrika innovationer hämmas av interna motsättningar. I stället för genväg är det en senväg till tillväxt. Storförvärven blir storförluster.
· De säkraste vinnarna vid storfusionerna har varit de som drivit på processen: Investmentbanker, fondmäklare och bonusbelönade företagsledare. Finansbranschen driver på för ständigt nya så kallade företagsaffärer. Låt dem inte sätta dagordningen och styra styrelserna. Sätt riskpremier på förvärvs- och fusionsplaner, kräv fram alternativplaner!
· Nya affärsidéer behöver beställare och kunder för att utvecklas tillsammans med dem. Riskkapitalister som drömmer om att ösa in pengar och sedan snabbt säljer av, förstör lovande nyföretag. Rikligt riskkapital kan inte ersätta tid för att bygga kunskap, kostnadskontroll för effektivitet, och minst av allt: det kan aldrig ersätta krävande men tålmodiga kunder och kompetenta medarbetare.
· Stora aktiekursbaserade incitamentsprogram till företagsledningar snedvrider synen på värdeskapande och belönar fel handlingar, kortsiktig kursuppgång i stället för uthållig tillväxt. "Vi har skapat ett system i företagen som ger väldiga incitament för dåligt uppförande" (Paul Krugman). Kompensationskommittéer döljer problemet. Ägarinstitutionerna måste bli mer aktiva och långsiktiga i sitt agerande".
De fyra artikelförfattarna anser också att det inte är ett dåligt näringsklimat som gör att företag flyttar från Sverige utan oengagerade ägare. "Ägarföreträdarna behöver bygga kompetens och system för en aktiv dialog kring företagens strategi och investeringar samt förmåga att aktivt ifrågasätta finansindustrins propåer och modetrender", skriver Christian Berggren, Nils-Åke Carlsson, Roger Mörtvik och Roland Spånt.