Brist på grillköttdriver upp priser
Det kommer att bli brist på grillkött i butikerna i sommar. Kanonvädret i juni gjorde att grillsommaren fick en rivstart och nu är lagren av favoriterna entrecôte och fläskkarré nästan tömda hos största leverantören, Swedish Meats.
Det här har också drivit upp kilopriserna, som ligger omkring 15 kronor högre än i januari.
– Men vi kommer att ha gott om flintastek, tröstar hon. Flintan kommer ju från skinkan och den råvaran finns det nästan obegränsat av. Det tuffa blir att hinna producera.
De butiker och kedjor som bokat sina entrecôte- och karrékampanjer i tid kan räkna med att få varor, men några spontanaktiviteter lär det inte finnas utrymme för.
– Så här blir det varje sommar när vädret plötsligt blir fint – men blir det för varmt orkar folk inte grilla alls...
Bristvaran är alltså de mest populära detaljerna: entrecôte och karré.
Flintasteken, däremot, räcker hela sommaren.
Detta är ett utdrag ur en artikel i veckans pappersutgåva av Fri Köpenskap.
Och någon brist på kött, totalt sett, är det inte fråga om. Dessutom finns det ju fågel att lägga på grillen.
Flexibilitet är vad hon efterlyser även av butikerna i det här läget.
– De får försöka styra över till annat. Det finns så mycket som är gott att grilla: skivad bogbladsstek, revbensspjäll, rostbiffsskivor, färskt sidfläsk, kotlett – det gäller att använda fantasin.
Åtgång utöver det förväntade har det också varit på Scan Foods nya produkt, marinerade skivor av lammstek. Också den är det brist på redan nu.
– Den har gått ruskigt bra. Vi har redan sålt hela den volym vi hade planerat för hela sommaren, men vi fortsätter producera så fort vi får fram djur.