23948sdkhjf

- Dansk livsmedelsindustri dålig på utveckling

Danskarna intresserar sig alltmer för importerade livsmedel. Skälet är helt enkelt att den inhemska maten betraktas som tråkig.

Andelen utländska livsmedel i butikerna har fördubblats på 20 år. Handelskedjorna menar att orsaken är att tillverkarna blivit alltför stora och därför stelbenta och långsamma till förändring, berättade danska affärstidningen Børsen igår.

Och i dagens nummer spär en forskare på den kritiken. Hanne Harmsen på Handelshögskolan i Åhus pekar på att den danska livsmedelindustrin tillhör de som satsar minst på utveckling. Det visar de sammanställningar där utgifterna för forskning ställs i relation till företagens omsättning.

I snitt använder den danska industrin en procent till utveckling medan snittet internationellt är minst 1,5. De stora koncernerna kan lägga så mycket som fem procent på sin globala försäljningsvolym på att ta fram nya produkter.

- Vi är inte så värst innovativa. Sett utifrån förefaller de danska bolagen som baktunga verksamheter, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078