Leif Pagrotsky: Matpriserna kan sänkas
Handelsminister Leif Pagrotskys recept för att få ned matpriserna är ökad konkurrens med färre gränshinder och minskad byråkrati för handlare som vill ha billigare leverantörer i utlandet.
– Vi ska inte bara bekämpa inflationen med höjda räntor utan också med en aktiv politik. Men det krävs också att våra handlare och våra konsumenter blir mer aktiva, säger Leif Pagrotsky.
Maten kostar i genomsnitt 20 procent mer i Sverige än i övriga EU. Tätt efter följer Danmark och Finland.
Billigaste matkassen finns i Spanien. Där är priserna närmare 20 procent lägre än i övriga EU. Därefter kommer Nederländerna, Tyskland och Frankrike.
En flaska mineralvatten av märket Evian är exempelvis fem gånger så dyr i Sverige som i Spanien. Sverige har de högsta priserna bland EU-länderna på just mineralvatten, men även på drickchoklad och tvättmedel.
Det finns flera orsaker till prisskillnaderna, enligt undersökningen. Bland annat transportkostnader, lokala preferenser, dålig konkurrens och strukturella faktorer som skatter och regler för byggande och öppettider.
– Slutsatsen för mig är att vi måste jobba på många fronter, säger handelsminister Leif Pagrotsky.
Utredarna konstaterar vidare att det finns stora prisskillnader även inom länderna. I Sverige till exempel varierar priserna med 9 procent mellan den dyraste och billigaste regionen. Billigast är maten i västra Sverige och dyrast i söder.
Det ser Leif Pagrotsky som bevis för att de som jagar i skattemarker efter lägre priser är fel ute. Han förklarar de lägre priserna i Västsverige med att det varit lättare att etablera sig där.
– Det finns ett klimat både bland kunder och handlare som uppmuntrar entreprenörskap.
Rapporten om de höga matpriserna har även fått moderaterna att reagera. Plan- och bygglagen och bygglovsregler sätter ofta stopp för nya aktörer som vill etablera sig. Moderaterna vill därför lätta upp lagstiftningen.
– Vi vill mildra planmonopolet så att man inte kan göra den här typen av detaljregleringar och därmed konkurrensbegränsningar, säger näringsutskottets ordförande Per Westerberg (m).
Moderaterna vill även sänka skatterna samt se till att Sverige går med i valutaunionen EMU.
– Vi tycker regeringen är passiv. De har gnällt över dålig konkurrens i flera år, men vi har inte sett någon handling, säger Per Westerberg.
Leif Pagrotsky vill inte kommentera huruvida Plan- och bygglagen behöver luckras upp, med hänvisning till att det inte tillhör hans ansvarsområde i regeringen.
– Men jag vill gärna att det blir ökad konkurrens. Jag tycker att kommunalpolitikerna bör väga in att medborgarna får mer valuta för pengarna och bättre realinkomster med en sådan syn.
Kristina Falk