23948sdkhjf

Råd om akrylamid kommer

I nästa månad ska livsmedelsindustrin få råd om hur de kan minska halten av akrylamid i maten.

Det var ett av resultaten av mötet igår då representanter för matproducenterna träffade livsmedelsverket för att diskutera rönen om akrylamid i maten, riskerna med ämnet och vad som kan göras.

Totalt var det ett 60-tal företrädare för industrin som kom till Uppsala på tisdagen. Man enades om att låta Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK, sammanställa forskningsrönen och dessa ska vara vägledande för arbetet med att minska akrylamiden, som ju bildas när stärkelserik mat upphettas.

Vidare bestämde branschen att införa ett rapporteringssystem där resultat från industrins egna analyser skickas in till verket för att en helhetsbild ska skapas.

- Branschen har tagit larmen om akrylamid på mycket stort allvar och det finns en stark vilja att göra något, säger Leif Busk, forskningschef på Livsmedelsverket till Upsala Nya Tidning-TT.

Idag träffar verket sin konsumentpanel för att diskutera vidare om akrylamiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062