Ica sparkade anställd efter drogtest – kände inte till utföraren
Unionens medlemstidning Kollega rapporterar om ett fall där en anställd blivit sparkad från Icas lager efter att ha testat positivt för amfetamin vid ett drogtest på arbetsplatsen. Enligt Kollega motiverades avskedandet med att mannen gjort sig skyldig till narkotikabrott samt drograttfylleri då han kört truck under sitt pass efter provtagningen.
Mannen som jobbade på lagret i fyra år har däremot bestridit resultatet och uppgett att han aldrig tagit narkotikaklassat preparat. Nu har Unionen valt att ta ärendet till Arbetsdomstolen där man kräver skadestånd på 190 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd. Anledningen är att man anser att det saknats grund för att avskeda den anställda och att testprocessen inte varit tillräckligt rättssäker.
Drogtestet bestod av ett salivprov som genomfördes i ett konferensrum av en person som presenterat sig som certifierad provtagare.
– Det ska inte räcka med ett enda positivt salivtest. När medarbetaren nekar till att ha tagit droger borde arbetsgivaren ha gått till botten med var det kan ha uppstått ett fel i den här provtagningskedjan, säger Sofia Wolff, förbundsjurist på Unionen, som företräder lagerarbetaren till Kollega.
Unionen har påpekat att ett salivprov inte är tillräckligt för att fastställa om en person haft narkotika i blodet. Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter krävs blodprov eller urinprov för att fastställa det.
Enligt Kollega har Unionens representanter vid upprepade tillfällen bett att få ta del av testresultatet men nekats. Bolaget som utfört provtagningen ska dessutom ha saknat ackrediteringsintyg. Testet ska i stället ha genomförts av en underleverantör som Ica inte kände till namnet på.
– Vi anser att all sådan här provtagning ska utföras av legitimerad sjukvårdspersonal som omfattas av Hälso- och sjukvårdslagen. Men eftersom Ica inte har kunnat uppge företagets namn har vi inte ens kunnat kontrollera vem som utfört testerna, säger Sofia Wolff.
Unionen har senare fått ta del av ett provsvar vid en central förhandling i september, men är kritiska till att det är maskat och det därmed inte går att slå fast vem provsvaret gäller.
Ica skriver i ett mejl till Fri Köpenskap att man inte kommenterar enskilda individärenden.
”Men rent generellt kan vi säga att Ica har nolltolerans mot drogpåverkan på våra arbetsplatser. Vi värnar om våra medarbetare och arbetar systematiskt för att förhindra ohälsa och olycksfall samt uppnå en trygg, säker och god arbetsmiljö. Slumpvisa drogtester ingår som en del i vårt arbete med att förebygga risker för olycksfall och arbetsskador, och att utvärdera våra processer är något vi alltid gör löpande inom ramen för vårt arbetsmiljöarbete.”