23948sdkhjf

Stor mängd felmärkt ris i butik

Över 600 ton ris har kontrollerats av myndigheterna och nästan allt ris var märkt som finare kvalitet än det var. Kassering, säljförbud och märkningskrav är en del av efterspelet.

Under våren 2024 har Livsmedelsverket, flera kommuner, polisen, Arbetsmiljöverket och Tullverket tillsammans med europeiska myndigheter kontrollerat grossister som hanterar och säljer ris. Mest brister hittades i ris som kom från Indien och Pakistan.

Bristerna som upptäcktes var bland annat basmatiris som var märkt premiumkvaliteten ”1121” men som istället innehöll sämre kvalitet eller helt andra rissorter. Andra brister var skadedjursangrepp, utgånget datum, manipulerad datummärkning och bristande spårbarhet. 

Totalt importeras 37 tusen ton ris per år till Sverige till ett uppskattat värde av en halv miljard kronor, av den mängden är runt 11 tusen ton basmatiris. Vissa partier har sålts av de större svenska dagligvarukedjorna.

– Denna typ av myndighetsgemensamma kontroller är viktiga för att komma åt regelöverträdelser, arbetslivskriminalitet och annan anknuten brottslighet. Många gånger ser vi att den organiserade brottsligheten ligger bakom och att de tjänar stora pengar, kommenterar Erica Rampling som är samordnare mot arbetslivskriminalitet inom polisen.

Resultat av kontrollerna i siffror

  • 20 företag i sex kommuner kontrollerades
  • 600 ton ris visade sig vara märkt på ett vilseledande sätt
  • Fem företag fick säljförbud
  • 14 företag har fått krav om att rätta till märkningen
  • 4,2 ton ris förstördes eftersom det inte kunde garanteras vara säkert att äta

Källa: Livsmedelsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063