23948sdkhjf

Nytt centrum ska lyfta både Icabutiken och tryggheten

En ny detaljplan för Berga centrum i Linköping håller på att tas fram. Det ska göra stadsdelen tryggare, ge mer utrymme för handel och ge den befintliga Icabutiken mer ytor.

Ica Fastigheter köpte 2020 centrumet i stadsdelen, och inledde tillsammans med tre andra bolag ett arbete  för att omvandla det utsatta området.

Ica ville först riva centrumet och bygga nytt, för att skapa ett tryggare område.

I det nya förslaget till detaljplan ska dock den befintliga centrumbyggnaden behållas, skriver Ica Fastigheter på sin webbsida.

– För att även i fortsättningen kunna erbjuda samma och bättre service i Berga centrum har flera förslag utretts med nya lokaler för handel och verksamheter, men landat i att det bästa för platsen blir att bevara den befintliga centrumbyggnaden då detta ger de bästa förutsättningarna att bibehålla motsvarande ytor och funktioner för såväl butiker, restauranger och logistiken för dessa. Det måste finnas ett utbud och service som gör att människor vill komma till centrum. Det skapar liv och trygghet på en plats, säger Olle Lundquist, projektutvecklare på Ica Fastigheter.

Visionen är flera byggnader, 300 nya bostäder, två torg och ett mer utåtvänt centrum,

– Den nya detaljplanen skapar möjligheter för ett tryggare och bättre centrum med lokaler anpassade för respektive verksamhet att finnas kvar i området. Samtidigt vill man skapa plats för fler bostäder i anslutning till centrum samt goda kommunikationer, säger Olle Lundquist.

Utöver en detaljplan som ska bidra till ökad trygghet och trivsel i området jobbar Ica Fastigheter på flera andra sätt med tryggheten i Berga centrum.

– Vi har en tät personlig dialog med polisen i området, men också ett samverkans forum med handlaren och kommunen. Tillsammans med handlaren sponsrar vi aktiviteter som gynnar området, med fokus på sportaktiviteter. Sen har vi alltid en tät dialog med handlaren kring åtgärder som kan göras i centrum för att öka tryggheten. Det kan vara alltifrån att förbättra belysning och grönska till att införskaffa kameror, berättar Sandra Mathisson, centrumledare på Ica Fastigheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047