23948sdkhjf

Väldigt mycket Sverige på Dagligvarugalans meny – ”Helheten det viktiga”

Krögaren Fredrik Eriksson lagade tidigare i år mat till Bruce Springsteen. Snart står han också för årets trerättersmeny på Dagligvarugalan. Det blir väldigt mycket Sverige, utlovar han.

Det är sjätte året i rad som Från Sverige står för maten på Dagligvarugalan. Och sjunde året som Fredrik Eriksson och Gunnar Eriksson, den senare köksmästare på Stadshuskällaren, står för genomförandet av den prestigefulla trerättersmåltiden som i år serveras i Stockholms stadshus den 14 november.

Det är också första året som Tina Stugemo är med i rollen som vd för Svenskmärkning.

– Det är inspirerande att möta alla samarbetspartner i branschen. Det är också fantastiskt att se hur stark konsumentviljan är att vilja köpa svenska livsmedel. Från Sverige-märkta produkter växer snabbare än de utan Från Sverige-märkta produkterna i både värde och volym, säger hon.

I dag ursprungsmärker 230 företag, och cirka 12 000 produkter är godkända för Från Sverige-märkningen, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår.

Med menyn av svenska råvaror vill Från Sverige uppmärksamma det viktiga arbete medarbetarna i butikerna utför varje dag med att hjälpa kunderna att hitta Från Sverige-märkta varor, samtidigt som det bidrar till jobb, stärker den svenska livsmedelsbranschen och Sveriges försörjningsförmåga.

– Vi vill också visa på bredden och djupet av de fina svenska råvaror som produceras i Sverige, för att inspirera och sprida kunskap, säger Tina Stugemo.

Menyn på Dagligvarugalan

Förrätt:

  • Gubbröra gjord på svensk rökt regnbåge med pepparrot och gulbeta, serveras med eller på kavring
  • Veg: Gubbröra på rostad blomkål med pepparrot och gulbeta, serveras på kavring
  • Dryck: Basserman-Jordan Riesling Trocken, Pfalz, Tyskland

Huvudrätt:

  • Grillad svensk oxfilé med oxkindsragu, kalvbacon, Gotlandsgrönsaker, svensk kål och potatispuré toppad med flarn på rödbrokig ost
  • Veg: M angold fylld med svenska baljväxter, gräddost kål och Gotlandsgrönsaker samt potatispuré toppad med flarn på rödbrokig ost
  • Dryck: Substance Cabernet Sauvignon, Washington, USA

Dessert:

  • Långbakade svenska äpplen, serveras med luftig vaniljcrème, havresmul och kanelglass
  • Dryck: Baron Ricasoli Granello, Toscana, Italien


Vad är tankarna bakom årets meny?

– Det är en meny baserad på klassisk svensk matlagning, med väldigt mycket Sverige och smaker som man tycker om. Men också mycket tankar framåt och ett nytänk. Helheten är det viktiga. Oxfilé är lyx men annars är det väldigt mycket från trädgårdslandet. Det är en ju en härlig period hela hösten att kunna ta till vara på allting, säger Fredrik Eriksson.


Vad är det som måste klaffa under kvällen?

– Det är varmrätten. Det är extremt mycket förarbete som Gunnar Eriksson gör, så det är viktigt att den kommer ut när den ska med rätt temperatur. Men de har en otrolig stor rutin på det här, och sett till antalet gäster är det imponerande.


Du lagade nyligen mat för Bruce Springsteen, hur var det?

– Det var supercoolt och en stor ära, och en verklig upplevelse. Jag ska inte säga att jag var nervös men jag var extremt laddad. Det är fantastiskt kul att få göra de där extravaganta sakerna ibland, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.625