23948sdkhjf

Facktopp rasar mot Ica om handlare som missköter sig – ”Behöver agera bättre”

En granskning visar att det vidtas få åtgärder mot brottsdömda Icahandlare. Något som väcker stark kritik från Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

I veckan har Handelsnytt släppt en granskning av hur många Icahandlare som dömts eller som står åtalade för brott runt om i landet. Under det här året har bland annat en handlare i Dalarna dömts för narkotikabrott och att en handlare i norra Sverige har dömts för grovt sjöfylleri efter en olycka där en medpassagerare avled. 

Sammantaget listar man tio ärenden från de senaste åren där bara fallet med den uteslutna handlaren i Östergötland fått någon form av hårdare sanktion. Det är något som Handels ordförande Linda Palmetzhofer reagerar på. 

– Uppgifterna är rent ut sagt förjävliga. Arbetsgivare som trots domar får fortsätta arbeta och utsätta sina anställda för obehag är oerhört problematiskt, säger hon i en intervju med Handelsnytt, och lägger till: 

– Det är uppenbart att Ica behöver agera bättre mot handlare som missköter sig. Här förväntar vi oss en ökad samverkan med Ica, framför allt på central nivå för att komma till bukt med problematiken.

Ett problem för Ica är att det är svårare än för till exempel Coop och Axfood att vidta snabba och direkta åtgärder. Detta eftersom handlarna ofta äger sina butiker själva och inte har någon överordnad HR-avdelning. 

– Hur Ica väljer att organisera sig är upp till dem. Det vi kan se, som Handelsnytts granskning så väl visar på, är ju att dagens system är otillräckligt. Vi kommer fortsätta dra vårt strå till stacken för att skydda våra medlemmar från arbetsgivare som missköter sig. Här förväntar vi oss att Ica vill samverka mer och bättre med oss än vad som tidigare har gjorts, säger Linda Palmetzhofer.

I Handelsnytts granskning finns det exempel på en handlare som dömts för grovt skattebrott i sin butik och en som just nu är åtalad för ofredande av en anställd. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093