Allt fler väljer växtbaserad kost. En kraftig ökning av köttsubstitut baserat på växtprotein finns på marknaden. Nu finns en studie som bland annat visar att många av produkterna innehåller mycket järn – men i en form som kroppen inte kan ta upp.
I flera omfattande studier framgår att växtbaserade livsmedel som rotfrukter, baljväxter, frukt och gr...
Forskare: Köttsubstitut ger inte tillräckligt med järn – men finns potential
– Det finns potential för köttsubstituten. Och med rätt kunskap kan produkterna vidareutvecklas. Det säger Chalmersforskaren Cecilia Mayer Labba som undersökt 44 olika köttsubstitut från Ica och Willys. Studien är fokuserad på köttsubstitutens näringsinnehåll.
Cecilia Mayer Labba, forskare avdelningen livsmedelsvetenskap har forskat om köttsubstitut. Foto: Chalmers
Vill du få åtkomst till allt?
Prova 30 dagar för 0 kr.
Inga bindningstider eller kortuppgifter krävs.
Prova nu
Köp en prenumeration
Utforska våra prenumerationslösningar och välj den som passar dina behov.
Välj din prenumeration