Svensk Handel: Tillträdeslagen har fungerat bra
I ungefär ett år har det varit möjligt för handlare att ansöka om tillträdesförbud. Med anledning av detta har Svensk Handel släppt rapporten “Tillträdesförbud i butik”, som reder ut hur den första perioden med lagen har varit.
181 tillträdesförbud beslutades. Det är cirka 35 procent av de behandlade ansökningarna.
Av de ansökningar som kommit in kunde man identifiera 256 ärenden där butikstillhörighet framgick. Cirka 60 procent av dessa rörde livsmedelsbutiker. Andra branscher som förekom frekvent var bygg/järn/färg, mode och apotek.
Förbudet har överlag fungerat bra, enligt rapporten, och handlare som fått förbud beviljade är nöjda.
Ett orosmoln inför förbudets inträde, som har diskuterats under många år, var att det skulle ta lång tid att få ett beslut på sin ansökan. I rapporten framgår att den genomsnittliga tiden mellan ansökan och beslut bara var 13 dagar.
I de fall som ansökningarna är beviljade så har tre av fyra förbudspersoner upphört med sina besök i butiken. I de fallen som förbudet ändå överträddes upplever handlare att polisen agerar mer effektivt, berättar Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer i en dragning.
Det finns även utvecklingsmöjligheter, framgår av rapporten. Bland annat så ser bedömningarna olika ut på olika platser i landet, och det finns en önskan om att få åklagare att göra en mer sammanhållen bedömning för när ett tillträdesförbud ska beviljas eller avslås.
I Stockholm Västerorts kammare har samtliga ansökningar avslagits, och inte en enda beslut har lämnats med motivering till avslaget. I jämförelse med detta har åklagarkammaren i Södra Skåne beviljat 33 procent av ansökningarna och dessutom lyckats motivera sina beslut i 100 procent av avslagen.
Den vanligaste motiveringen till att ansökningar avslås är ”det saknas tillräckliga skäl för att meddela tillträdesförbud”. Det ser Svensk Handel som ett problem, då det anses kunna försvåra för handlare att bättre lära känna den nya lagen.
Artikeln är en del av vårt tema Brottslighet.