Livsmedelsimporten ett säkerhetshot: ”Andelen gör oss sårbara”
Livsmedelsimporten har varit i princip ständigt ökande de senaste tre decennierna även om dippar syns under pandemin samt efter finanskrisen 2008. Det visar nya siffror från LRF.
"Andelen importerade livsmedel gör så klart den svenska konsumtionen sårbar i händelse av kris", säger Sophie Lind, chef för enheten Strategi & Analys hos LRF.
Att öka andelen produktion av svenska livsmedel har blivit en nationell angelägenhet och resulterat i en ”Livsmedelsstrategi” som syftar till att öka konkurrenskraften för svenska livsmedel. Under förra veckan skickade Livsmedelsverket exempelvis ut rapporten, ”Planera för matbrist vid kris och krig”. Lägessammanställningen konstaterar bland annat ...
Vill du få åtkomst till allt?
Prova 30 dagar för 0 kr.
Inga bindningstider eller kortuppgifter krävs.
Prova nu
Köp en prenumeration
Utforska våra prenumerationslösningar och välj den som passar dina behov.
Välj din prenumeration