Vice riksbankschefen: Måste gå använda kontanter vid köp av livsmedel
Andelen som betalade kontant vid sitt senaste köp minskade från 2010 till 2020 från 39 till 9 procent, enligt siffror från Riksbanken. Under första halvåret 2021 har minskningen fortsatt, men i lägre takt.
För Kontantupproret med ordföranden Björn Eriksson i spetsen, är det oroande siffror. Organisationen var därför på torsdagen värd för ett seminarium i riksdagen där kontantfrågan diskuterades.
– Det är inte rimligt att stora delar av befolkningen hamnar utanför och inte kan sköta sin vardag. Nu är det dags att fler börjar ta ansvar för kontanterna och inte bara pekar på någon annan, sa Björn Eriksson.
Enligt Kontantupproret var enigheten stor om att den nuvarande lagstiftningen är otillräcklig och referarar i ett pressmeddelande till ett uttalande under seminariet från vice rikbankschefen Henry Ohlsson.
– Vi anser att det måste gå att använda kontanter för att köpa livsmedel, mediciner, drivmedel och andra nödvändiga varor, sa Henry Ohlsson.
Vid seminariet diskuterades även de cyberattacker som drabbat dagligvaruhandeln det gångna året, vilket aktualiserat sårbarheten i betalsystemen om kontanterna helt försvinner.
För handeln handlar det också om affärsmässiga överväganden. När få betalar med kontanter blir kostnaden högre för hanteringen.
– Staten behöver stötta infrastrukturen för kontanterna, sa Bengt Nilervall, Svensk Handels näringspolitiska expert, under seminariet i riksdagen.