Ica Sveriges vd om strejkhotet: Lagret ger störst påverkan
Fyra större Ica-butiker och Icas lager i Kallhäll omfattas av det varsel om strejk från och med fredag som LO-förbundet Handels lade i förra veckan.
– Störst påverkan på Ica-butikerna blir det om lagret i Kallhäll tas ut i strejk. Vi jobbar ju för att lösa detta, men vi vet att om det blir strejk kommer vi att i stigande omfattning få svårt att leverera vissa varor till butiker i Stockholm, Uppsala, Västerås och Gotland, säger vd:n för Ica Sverige Anders Svensson till Nyhetsbyrån Direkt.
Han påpekar i sammanhanget att uttalandena han gör är i sin roll som vd för Ica Sverige. Anders Svensson är även ordförande i arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, vars vd sitter med i förhandlingarna med fackförbundet Handels.
Ica-lagret i Kallhäll har omkring 260 kollektivanställda och om lagret tas ut i strejk är det leveranser till totalt sett ungefär 350 butiker som påverkas. De varor som berörs är i första hand frukt och grönt samt chark, men även en hel del kolonialprodukter levereras från Kallhäll, enligt Anders Svensson.
– Vi ser mycket allvarligt på det här eftersom det drabbar våra kunder, varav vissa tillhör riskgrupp. Det kommer att leda till ökad trängsel mitt uppe i en pandemisituation, säger han.
Lagret i Kallhäll levererar inte direkt till Icas e-handel, men det blir en indirekt påverkan eftersom de butiker som drabbas levererar till e-handel.
Kommer ni att kunna ersätta leveranser från lagret i Kallhäll med varor från andra lager?
– Vi vill minimera konsekvenserna för kunderna så mycket som möjligt, men samtidigt har vi har full respekt för de regler och begränsningar som gäller under en sådan här strejk, säger Anders Svensson.
Utöver lagret omfattar strejkvarslet även fyra Ica-butiker; Ica Maxi i Trelleborg, Ica Maxi i Linköping, Ica Kvantum i Skellefteå och Ica Kvantum i Piteå.
– Det handlar om väldigt stora butiker som är väldigt viktiga för många kunder på respektive orter. En strejk vid dessa butiker skulle leda till en stor belastning på respektive orts övriga butiker med ökad trängsel. Det ser vi som mycket olyckligt med tanke på pandemin, säger Anders Svensson.
Hur ser ni på konflikten rent allmänt?
– Först och främst hoppas vi fortfarande att parterna hittar en lösning. Men vi tycker att det är oansvarigt av Handels att varsla om strejk i en situation med pandemin där människor fortfarande är beroende av en väl fungerande matförsörjning, säger han.
Anders Svensson uppger att Ica inte är emot en låglönesatsning och förklarar att tvisten mellan parterna handlar om huruvida en låglönesatsning ska rymmas inom det märke som satts upp av industrin eller inte. Arbetsgivarna anser det medan Handels vill att det ska vara ett tillägg.
Industrins märke är en lönekostnadsökning på totalt 5,4 procent, varav 3,0 procent nu och ytterligare 2,4 procent våren 2022.
– Förhandlingarna pågår och medlare är inblandade sedan i förra veckan. Vi hoppas med medlarnas hjälp att parterna hittar en lösning. Det som är viktigt är hur medlarna tolkar märket och hur de anser att låglönesatsningen ska finansieras, säger Anders Svensson.
Kommer det här att leda till extra kostnader för Ica?
– Vi hoppas fortfarande att parterna hittar en lösning, men en längre strejk leder till kostnader. Det är svårt att uttala sig nu om eventuella kostnader, det beror på hur länge en strejk pågår, säger Anders Svensson och tillägger:
– Den största kostnaden just nu är vilken effekt som det har på samhället i den här situationen.
Artikeln är en del av vårt tema Avtalsrörelsen.