Matpriserna stabiliseras
Efter en period av ökande matpriser men i övrigt sjunkande konsumentpriser ser prisnivåerna nu ut att stabilisera sig, det visar de senaste siffrorna från SCBs konsumentprisindex (KPI). Under maj månad ökade de totala konsumentpriserna med 0,6 procent samtidigt som priset på livsmedel ökade med 0,4 procent.
I princip de flesta produktkategorierna följde den generella prisutvecklingen med undantag av frukt, grönsaker och matfett.
Priset på frukt ökade med 3,2 procent där framförallt päron, äpplen och citroner steg i pris. Priset på grönsaker minskade samtidigt med 2,8 procent där det framförallt var tomater och gurka som sjönk i pris med 18,5 och 10,8 procent respektive. Priset på smör sköt återigen upp med 8,9 procent och lättmargarin ökade i pris med 5,3 procent.
Senaste 12 mån | Sedan 2018 | April-maj | |
Totalt (kpi) | 0,0 | 2,2 | 0,6 |
Livsmedel o drycker | 3,8 | 6,6 | 0,4 |
Kött | 7,3 | 8,8 | 0,7 |
Frukt | 15,1 | 9,3 | 3,2 |
Grönsaker | 0,9 | 10,5 | -2,8 |
Mjöl, gryn, bröd | 1,7 | 6,0 | 0,0 |
Mjölk, ost, ägg | 1,6 | 1,8 | 1,0 |
Fisk, fiskkonserver | 0,3 | 8,0 | -0,1 |
Läsk, vatten, juice | 2,9 | 6,9 | 0,4 |
Kaffe, te, kakao | 3,1 | 4,2 | 1,4 |
Matfett | 1,5 | 4,3 | 3,2 |
Glass, sötsaker | 3,1 | 5,2 | 0,9 |
Övrigt | 3,6 | 4,7 | -0,3 |